Ko prima najveću platu u Facebooku

Bez autora
Feb 06 2012

Mark Cukerberg je "lice" Facebooka, ali za uspeh kompanije mnogo zasluga ima i Šeril Sandberg, glavni "operativac" i najplaćenija na listi zaposlenih. Njena prošlogodišnja zarada iznosila je 30,87 miliona dolara. Sandbergova, druga u komandnom lancu Facebooka, često je jedina "odrasla" osoba na sastancima, ali i jedina žena.Od 190 šefova država svega devet njih su žene, od svih poslanika na svetu samo 13 odsto njih su žene, u korporativnom sektoru na upravljačkim funkcijama žene u najboljem slučaju "drže" između 15 i 16 odsto mesta. Brojevi su takvi od 2002, iako je statistika poražavajuća.

Ko prima najveću platu u FacebookuMark Cukerberg je "lice" Facebooka, ali za uspeh kompanije mnogo zasluga ima i Šeril Sandberg, glavni "operativac" i najplaćenija na listi zaposlenih.

Njena prošlogodišnja zarada iznosila je 30,87 miliona dolara.

Sandbergova, druga u komandnom lancu Facebooka, često je jedina "odrasla" osoba na sastancima, ali i jedina žena.

"Od 190 šefova država svega devet njih su žene, od svih poslanika na svetu samo 13 odsto njih su žene, u korporativnom sektoru na upravljačkim funkcijama žene u najboljem slučaju 'drže' između 15 i 16 odsto mesta. Brojevi su takvi od 2002, iako je statistika poražavajuća", izjavila je Sandbergova na TED konferenciji u Vašingtonu.

Životna priča Šeril Sandberg ide uzlaznom putanjom od studija ekonomije na Harvardu, gde ju je primetio Lorens Samers, bivši američki sekretar za finansije. Ako vam to ime zvuči poznato, to je isti onaj Samers koji je bio predsednik upravnog odbora Harvarda u vreme kada je tu studirao Mark Cukerberg...

Samers joj je ubrzo postao mentor, a kada je prešao u Svetsku banku, dao je Sandbergovoj prvi posao, kojim je započela njena zvezdana karijera. Ona je kasnije prešla u kompaniju Google, odakle ju je Cukerberg povukao u Facebook 2008. godine.

Kao što je ranije ispričala za "Njujorker", sa Cukerbergom se sastajala na večerama dva puta nedeljno tokom mesec i po dana, a njen suprug tu fazu opisao je kao "udvaranje".

Kockice su se sklopile, i Sandbergova prelazi u Facebook... A izlazak kompanije na berzu može samo doprineti njenom uspehu. Poslovnom i finansijskom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik